Otsi logiraamatust:

Toetab Blogger.

Minust

Minust
Tere, mina olen Aveli. Siin väikeses blogipesas saate näha minu loomingulisi katsetusi õmblemise vallas :)

Hakka lugejaks:

Follow this blog with blogger!

Järgi logiraamatut:



Follow on Bloglovin

Follow Me on Pinterest

Võtan osa...

Spring Race Challenge

Märksõnad

õmblemine ( 68 ) tee ise ( 50 ) pluus ( 33 ) kingitused ( 26 ) inspiratsioon ( 23 ) sport ( 22 ) ilu ( 19 ) aksessuaarid ( 17 ) filosofeerimine ( 17 ) lõiked ( 17 ) meestele ( 17 ) dressid ( 16 ) kleit ( 16 ) seelik ( 12 ) ehted ( 11 ) pildistamine ( 10 ) ümbertegemine ( 10 ) esinemisriided ( 9 ) kangad ( 9 ) püksid ( 9 ) juuksed ( 8 ) kosmeetika ( 8 ) retuusid ( 8 ) T-särk ( 7 ) jõulud ( 7 ) pinterest ( 7 ) suvi ( 7 ) toit ( 7 ) õppimine ( 7 ) kaelakee ( 6 ) kangapoed ( 6 ) blogi ( 5 ) korsett ( 5 ) kott ( 5 ) küüned ( 5 ) küünelakk ( 5 ) õmblusmasin ( 5 ) kudumine ( 4 ) overlok ( 4 ) Kandes omaloomingut ( 3 ) Sedamoodi ( 3 ) Vahvate asjade logiraamat ( 3 ) kujundus ( 3 ) käekett ( 3 ) pesu ( 3 ) pits ( 3 ) sisustus ( 3 ) teksa ( 3 ) Spring race challenge ( 2 ) ebaõnnestumine ( 2 ) isetegija ( 2 ) kangavärv ( 2 ) kikilips ( 2 ) kreem ( 2 ) käevõru ( 2 ) lastele ( 2 ) lips ( 2 ) lõpetamine ( 2 ) mustikad ( 2 ) mänguasjad ( 2 ) parandamine ( 2 ) raha ( 2 ) retsept ( 2 ) salv ( 2 ) sokid ( 2 ) teeme koos ( 2 ) teksased ( 2 ) ujumisriided ( 2 ) villased sokid ( 2 ) õpetus ( 2 ) Andorra ( 1 ) auhind ( 1 ) autosse ( 1 ) bikiinid ( 1 ) denim24.ee ( 1 ) huulepalsam ( 1 ) in English ( 1 ) jakk ( 1 ) juuksehooldus ( 1 ) juuksemask ( 1 ) kompott ( 1 ) krae ( 1 ) käsitsi ( 1 ) lappimine ( 1 ) lihavõtted ( 1 ) muffinid ( 1 ) mäng ( 1 ) pleegitamine ( 1 ) raamatud ( 1 ) rahvarõivad ( 1 ) reis ( 1 ) reklaampostitus ( 1 ) remont ( 1 ) salat ( 1 ) sein ( 1 ) sõrmus ( 1 ) triiksärk ( 1 ) trikoo ( 1 ) vest ( 1 ) voltimine ( 1 ) ümbrik ( 1 )
08 mai 2013

Tee ise: nahkhiirelõikeline pluus

Panin hiljuti tähele, et siia blogisse on satutud mitu korda nahkhiirelõikelise pluusi õmblemisega seotud otsingusõnade kaudu. Olen oma nahkhiirepluuse siin küll maininud, aga täpsemalt ühtegi postitust sel teemal teinud ei ole ning otsustasin nüüd, et peaks ühe väikese õpetuse kirja panema. Nahkhiirelõikelist pluusi on väga kerge õmmelda ning kusagilt eraldi selle jaoks lõiget võtta ei ole vaja, ilmselt kogenumad õmblejad ei vaja ka üldse mingisugust õpetust, kuid kes veel nii vilunud ei ole, saab siit šnitti võtta :) Joonistasin ühe lihtsa skeemi, kuidas kahekordsele (pooleks volditud) kangale pluus peale kanda ja välja lõigata. Vaja läheb kahekordse pluusi pikkuse jagu kangast, ehk kui pluus tuleb 70 cm pikk, on vaja u 140 cm kangast, kanga laius peaks olema kindlasti vähemalt 150 cm (või veel parem kui käte siruulatuse jagu, mis kipub olema samuti umbes nii palju või pisut rohkem), kangast võib kasutada ka teistpidi (laiuse-pikkuse suhtes), kuid siiski on enam-vähem kuldne kesktee alustada 150 x 150 cm tükiga. Soovitan valida mõõdukalt veniva ning hästi langeva kanga, head variandid on puuvillane lükra ja trikooriie.

Niisiis, kui kangas pooleks murtud, kanna sinna peale seesugused mõõdud:


Käealuse kaare võid joonistada vaba käega ja soovikohaselt vastavalt siis sellele kui suurelt rippuvaid varrukaid tahad, ainult kontrolli, et kui ühe kaare ära oled märkinud, siis teine ikka samasugune tuleks, selle mõõtmiseks saad kasutada mõõdulinti mõõtes kindlate kaarepunktide kaugust kanga ühest ning teisest servast ja lõpuks need punktid omavahel ühendades.
Kui pluus välja lõigatud (lõika kindlasti ainult mööda käealuseid kaari ning avaus pea jaoks, ÄRA LÕIKA kangast kohalt, mis jääb käe ja õla peale), õmble kaarte esi ja tagapool kokku (samamoodi nagu nad just koos olid). Keera kogu kupatus ümber ja proovi selga: nüüd tuleb peegli ees joonistada välja sobiva suuruse ja kujuga kaelusekaar, mis seejärel sellisena ka välja lõigatakse. Kaeluse viimistlemisekas on mitmeid võimalusi, ilmselt kõige lihtsam oleks see ääristada kummikandiga, kuid võib ka serva lihtsalt ilusa pistega ära ooverlokitada või kahekorra keerata ja läbi õmmelda ning sealjuures kaelusekülgede ilusa tulemuse jaoks need diagonaalselt kujutletava "õlatipuni" läbi õmmelda... Alaserva ja käiseservi võib samuti mitmeti viimistleda, kõige klassikalisem ja lihtsam oleks serv ära keerata ning läbi õmmelda (kahe nõelaga, ühe nõelaga, siksakpistes, eelnevalt ooverlokitades, kahekordselt keerates...), kuid väga lihtne ja ilus on ka selline lahendus kui õmmelda serva nn kätis või kant. Selleks tuleb võtta lihtsalt vajaliku pikkusega (pluusi alaserva ümbermõõt, randmeümbermõõt) ning kahekordse soovitud laiusega (kätise või alaserva "kõrgusega") riideriba ning õmmelda see "toruks", mis siis pooleks voltida nii, et õmblusvaru sissepoole jääb (ei ole kummaltki poolt vaadates näha) ning siis see toru käise otsa või pluusi alaserva õmmelda nii, et murdepool jääb päris lõppu ning viimistlus on puhas. Selline nipp on eriti hea juhul kui kangas pole piisavalt pikk või lai, et varrukad normaalse pikkusega tuleks - kätisejupid saab käekaare alt ära lõigatud kangast ning kätised võivad isegi paarikümne sentimeetri pikkused olla :)

Sellel pildil on mul seljas just sel viisil enda tehtud nahkhiirepluus, kahjuks siin arvutis ei ole paremat pilti, seega peab see asja ära ajama:


Nahkhiirelõikelise pluusi õmblemine on imelihtne, minu meelest üks lihtsamaid asju algajal õmmelda, kuna ei ole erilist figuuriga sobitamist ja tulemus tuleb reeglina alati selline nagu algul ette kujutatud.

Jõudu tööle!

Aveli

P.S. Mul on tihti tunne, et minu õpetused on õmblemisega kursis inimestele ülemäära lihtsad ning võivad näida lausa naeruväärsed, samas õmblemises uustulnukatele (kellele reeglina oma õpetused suunanud olengi) võib jälle jääda üht-teist arusaamatuks. Kui nii on ja miski vajaks täpsustamist, ärge kartke küsida, sest soovingi ju just, et neist kirjutistest ka kellelegi kasu oleks, muidu võiksin niisama sahtlipõhja kritseldada :)

0 kommentaari :

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...