Otsi logiraamatust:

Toetab Blogger.

Minust

Minust
Tere, mina olen Aveli. Siin väikeses blogipesas saate näha minu loomingulisi katsetusi õmblemise vallas :)

Hakka lugejaks:

Follow this blog with blogger!

Järgi logiraamatut:



Follow on Bloglovin

Follow Me on Pinterest

Võtan osa...

Spring Race Challenge

Märksõnad

õmblemine ( 68 ) tee ise ( 50 ) pluus ( 33 ) kingitused ( 26 ) inspiratsioon ( 23 ) sport ( 22 ) ilu ( 19 ) aksessuaarid ( 17 ) filosofeerimine ( 17 ) lõiked ( 17 ) meestele ( 17 ) dressid ( 16 ) kleit ( 16 ) seelik ( 12 ) ehted ( 11 ) pildistamine ( 10 ) ümbertegemine ( 10 ) esinemisriided ( 9 ) kangad ( 9 ) püksid ( 9 ) juuksed ( 8 ) kosmeetika ( 8 ) retuusid ( 8 ) T-särk ( 7 ) jõulud ( 7 ) pinterest ( 7 ) suvi ( 7 ) toit ( 7 ) õppimine ( 7 ) kaelakee ( 6 ) kangapoed ( 6 ) blogi ( 5 ) korsett ( 5 ) kott ( 5 ) küüned ( 5 ) küünelakk ( 5 ) õmblusmasin ( 5 ) kudumine ( 4 ) overlok ( 4 ) Kandes omaloomingut ( 3 ) Sedamoodi ( 3 ) Vahvate asjade logiraamat ( 3 ) kujundus ( 3 ) käekett ( 3 ) pesu ( 3 ) pits ( 3 ) sisustus ( 3 ) teksa ( 3 ) Spring race challenge ( 2 ) ebaõnnestumine ( 2 ) isetegija ( 2 ) kangavärv ( 2 ) kikilips ( 2 ) kreem ( 2 ) käevõru ( 2 ) lastele ( 2 ) lips ( 2 ) lõpetamine ( 2 ) mustikad ( 2 ) mänguasjad ( 2 ) parandamine ( 2 ) raha ( 2 ) retsept ( 2 ) salv ( 2 ) sokid ( 2 ) teeme koos ( 2 ) teksased ( 2 ) ujumisriided ( 2 ) villased sokid ( 2 ) õpetus ( 2 ) Andorra ( 1 ) auhind ( 1 ) autosse ( 1 ) bikiinid ( 1 ) denim24.ee ( 1 ) huulepalsam ( 1 ) in English ( 1 ) jakk ( 1 ) juuksehooldus ( 1 ) juuksemask ( 1 ) kompott ( 1 ) krae ( 1 ) käsitsi ( 1 ) lappimine ( 1 ) lihavõtted ( 1 ) muffinid ( 1 ) mäng ( 1 ) pleegitamine ( 1 ) raamatud ( 1 ) rahvarõivad ( 1 ) reis ( 1 ) reklaampostitus ( 1 ) remont ( 1 ) salat ( 1 ) sein ( 1 ) sõrmus ( 1 ) triiksärk ( 1 ) trikoo ( 1 ) vest ( 1 ) voltimine ( 1 ) ümbrik ( 1 )
28 detsember 2012

Folkloorselt venepärane

 
 
 
Tere kõigile! Nagu eelmises postituses kirjutasin, olen olnud viimastel nädalatel väga hõivatud kõiksuguste pisikeste projektidega, suurem osa neist olid küll seotud kingitustega, kuid jõudsin meisterdada ka üht-teist "ekstravagantsemat" enda jaoks :) Mida siis täpsemalt ja milliseks puhuks?
Tantsin nüüdseks teist aastat Tartu Ülikooli Rahvakunstiansamblis  ja lisaks supervahvale seltskonnale, korralikule trennile ja juba tavaks saanud saunatamisele on TÜRKAlastel tavaks ka korralikult pidu pidada. Kõhud saavad kõigil täis ja tantsuhoog ei rauge varaste hommikutundideni! Täna räägingi meie supervinge jõulupeo jaoks meisterdatud kostüümist (või kostüümi osast).
 Jõulupeod on tavaliselt teemapeod ning iga rühm peab ka mõne etteastega jõuluvanale esinema. Eelmisel aastal oli teemaks "Talveöö ünenägu" ning tegemist oli peoga, kus sadakond pidžaamades inimest Kruuvi saatel rokkisid, Sel aastal olid aga teemad igale rühmale jaotatud erinevate maailmaosade järgi ning meie rühma teemaks sattus loosi tahtel Venemaa. Kuna tihti selliste ühistegevuse organiseerimist vajavate ürituste ettevalmistustega juhtub, jäime ka meie oma korraldustega viimasele minutile ja nii jäi ka kostüümi komplekteerimiseks väga vähe aega. Kuna kusagilt mul "päris" vene rahvarõivaid võtta polnud, panin riietuse kokku kapisisust (või poolest kapisisust, sest alati juhtub nii, et asjad, mida mul parasjagu Tartus vaja oleks, juhtuvad olema Jüris ja vastupidi). Leidsin omaõmmeldud pitspluusi ja ühe viimati mitu aastat tagasi kasutatud esinemisseeliku, mida otsustasin kanda kleidina ja vööga pihakohalt kokku tõmmata, kuid midagi jäi ikka nagu puudu...Et see kõige iseloomulikum vene vunk kogu välimusele anda, otsustasin omale meisterdada pärja (või ma tegelikult isegi ei tea, kuidas vene rahvarõivaste juures seda peakatet kutsutakse). Nii joonistasingi kiiruga loengus paar erinevat varianti ja suundusin Abakhani materjali järele (mis läks maksma ikka VÄGA palju, täiesti imekspandav, kui palju lähevad kokku maksma kõiksugu paelad, lindid, krõpsud ja aplikatsioonid, selle raha eest oleks mitu korralikku rõivaeset valmis õmmelda saanud). Kodus veetsin terve päeva tegumoodi välja töötades ja valmis õmmeldes ja nii tuligi välja just selline pärg, nagu ette kujutasin (tunnistan ausalt, et kahtlesin töö käigus rohkem kui ühel korral, kas sest üldse asja saab). Vaid mõni hetk enne kodust välja astumist pakkus sõbranna Kati mulle veel laenuks oma kolmnurkset rätikut, mis osutus täpiks i peal :) Aitäh, Kati!
 
 

 
Jah, pärja paigalhoidmiseks kinnitasin sellele krõpspaela ;) Ja see ei ole sugugi hirmus, tuleb ilusti juuste küljest lahti!

 

Kogu meie vene seltskond ehk TÜRKA A1 rühm

Ilusat vana-aasta lõppu,

Aveli :)
23 detsember 2012

Mõtteid jõuludest ning roheline peplum-topp

Jõulud on käes! Vähemalt minul on küll juba üks "jõuluvana" seljataga ning mõned peod samuti peetud. Viimastel aastatel on tegelikult üldse vähe seda jõuluootust ja tunnet ning ka seekord polnud mulle veel viimase hetkeni kohale jõudnud, et jõuluaeg on uksetaga ning paar ülejala tähistamiskatset ei aidanud ka selle õige tunde tekkimisele sugugi kaasa, eile õhtul aga vaatasime kallimaga koos "Elf''i" ja täna kutsusin ta täitsa ekspromt enda juurde piparkooke küpsetama, millest kasvas välja suur sööming seaprae ja verivorstidega ning muidugi ka kingitustega :) Tegime tibatillukesi piparkoogimajakesi ja pugisime glasuuri ja toorest tainast nii palju kui jaksasime, vahva oli! Olen sel aastal ka kingituste kohapealt väga teistmoodi meelestatud kui tavaliselt - nimelt enamasti ei oska ma kuidagi kellelegi midagi meelepärast leida ja olen stressis, et üldsegi mingid kingid kokku kompunnida, kuid seekord...noh, olen olnud samuti stressis, kuid seetõttu, et kardan, et ei jõua kõiki kinke õigeaegselt valmis meisterdada, ära pakkida ja jõuluvana kotti sokutada. Tuleb tunnistada, et olen veetnud nii mõnegi unetu öö, et kõik ikka tehtud saaks, kuid kinkimisrõõm korvab kõik selle (pealegi, eelistan kindlasti "kingituse meisterdamise magamata ööd" "eksamiks õppimise magamata ööle"). Õnneks on nüüd suurem sagin laabunud ja palju toredaid asjakesi on juba leidnud tee rõõmustamaks uusi omanikke ning ka mina saan natuke rahulikumalt (ja rahulolevamalt) hingata, kuid tahan siiski ka teile, oma armsatele lugejatele, näidata, noid kauatehtud kaunikesi. Täna ma seda veel ei tee, kuna mõned toredad hingesoojendajad ei ole veel oma sihtmärgini jõudnud ning nendest, mis on, on pildid arvuteid mööda laiali või üldse puudu, kuid küll ma jõuan ka selles korralageduses orienteeruma hakata ja teha ühe või kaks või kolm või neli ilusat postitust, kus räägin kõigest lähemalt ja ehk leiab keegi ka mõne idee järgmiseks aastaks ;)

Et aga tänane postitus ka natuke värvi ja varje saaks, näitan teile oma mitte just väga ammu valminud peplum-toppi, millega muide sobiks väga kenasti ka mõnele jõuluistumisele minna (ja plaanin seda ka ise ilmselt lähipäevil teha ;) ) Sedakorda kombineerisin topi oma samuti üpris "masinasooja" pliiats-seelikuga

 
 
 
 
Ahjaa, eile nägime Mustika keskuse laadal meeletult armsat istumispatja/tumbat, see oli nimelt põrsakujuline ja mina suutsin elevusest lausa hüüatada kui esimese pilgu notsule heitsin. Kujutasin juba ette, kuidas ta meie ühikatoa põrandal peesitab ja isegi nime mõtlesin talle välja - Marta (jah, mul on kombeks mänguloomadele nimesid panna), kuid tol hetkel otsustasime ostu sooritamata jätta. Leidsime siiski väikese otsimise peale netist notsu pildi, kuid miskit suuremat detektiivitööd tegema ei hakka - kui meile on Marta ette nähtud, küll siis komistame talle veel otsa :)


http://www.flickr.com/photos/silpsolps/2790721936/

 
Kuid jõululaupäev on juba varsti ning soovin teile selleks päevaks kõike kaunist ja ilusat :) mina veedan pühadeaja lumisel Viljandimaal
 
Aveli




13 detsember 2012

Infinity-kleit (koos õmblemisjuhendiga)


Surfates veebis ringi (mida ma ikka ja jätkuvalt mõtete õppimiselt sujuvalt kõrvale juhtimiseks teha armastan), on mulle juba tükk aega jäänud silma nn infinity kleidid. Infinity kleit on siis kleit, mis on õmbluste poolest hästi lihtne, kuid mille kandmiseks on lõputult erinevalt võimalusi olenevalt sellest, kuidas kleit selga passitada (minu meelest on see nimetus tegelikult päris naljakas, inglise keeles on kontekst veel enam-vähem okei, kuid eesti keelde seda loogiliselt tõlkida on raske. "Lõpmatuse kleit"? "Lõpmatu kleit"? "Lõputute kandmisvõimalusetga kleit"?).
Nagu öeldud, olid mulle niisugused kleidid ammu silma jäänud, kuid vaatamata väga lihtsale tegumoele polnud ma endale ühe sellise õmblemiseni siiani jõudnud mitmel põhjusel, nimelt tuleb materjalina kasutada lükrat, mis on üldiselt väga kallis kangas, lisaks ka asjaolu, et selle projekti puhul kulub materjali päris palju, teiseks, lükra korralikuks õmblemiseks on vaja ooverlokki, mida minul veel hiljutiseni ei olnud. Kui sain ühel healt sõbralt (täieliku üllatusena, ma ei oleks elusees arvanud, et ta teab, et ma õmblemisega tegelen) sünnipäevaks paar Abakhani kinkekaarti, teadsin aga kohe, millele need kulutada - ma tahan omale infinity-kleiti! Ja kleit ka valmis ja täna õpetan ka teile, kuidas seda õmmelda :) Muidugi usinamad leiavad netist mitmeid inglisekeelseid õpetusi ja ka mina lähtusin ( väikeste omapoolsete täiendustega küll) tegelikult nendest, kuid mõtlesin ka eesti keeles väikese juhendi koostada.

NB! Vali kangaks õhemapoolne lükra (mina tegin keskmisest pisut paksemaga ja seetõttu on kleiti natuke raskem siduda)!

Vaja läheb:

  • 4 meetrit lükrat (jah, ma tean, et seda on palju)
  • ooverlokki või õmblusmasinat (masinaga õmmeldes kasuta kindlasti siksak-pistet)
  • kääre
  • niiti
  • nööpnõelu
  • joonlauda, mõõdulinti
  • suurt tööpinda (loe: põrandat)
  • usinat pealehakkamist
1. Kleit koosneb ratas- või poolklošš seelikuosast, selle külge õmmeldud värvlist ning kahest pikast ribast, mida siis hiljem kleidiks siduma hakatakse. Kõigepealt tuleb võtta mõõdud - vaja läheb tegelikult ainult nelja mõõtu: taljeümbermõõt, soovitud seeliku pikkus (nõuanne: ära tee liiga lühikest seelikut, kuna on sidumisviise, millega kleit veelgi lüheneb, nt algselt pisut allapõlve pikkusest jääb pärast mõnd konkreetset sõlmimist alles poolde reide pikkus), kandja üldpikkus ning sidumispaela laius. Sidumispaela laiuse saad mõõta pannes mõõdulindi rinnakuluu keskele ja mõõtes üle rinna kõrgeima koha kaenlaaluse keskpunktini.

2. Nüüd kui mõõdud olemas, võib hakata kleiti välja lõikama, ära muretse, lõiget pole siin vajagi. Esiteks lõika välja kaks pikka riba ( mida kasutad pärast kleidi selga "sidumiseks") Laiuseks on mõõdetud vahema rinnakuluust kaenlaaluseni ning pikkuseks kandja pooleteisekordne täispikkus (mina olen 174 cm pikk, seega pidin lõikama ribad pikkusega 261 cm). Seda on tegelikult päris raske teha, sest paelad on nii pikad, kuid küll sa hakkama saad, mina ju sain ;)
Kui ribad valmis, lõika välja värvel ehk riidetükk, mille pikkuseks on kandja vööümbermõõt ning laiuseks 2 x soovitud värvli laius + 2 cm õmblusvaruks. Mina lõikasin selle tüki 25 cm laiuse (valmis värvel kusagil 13 cm), kuid tegelikult võib see olla vabalt ka kitsam, just nii, nagu sulle meeldiks :)
Viimasena lõika välja seelikuosa - selleks tuleb esmalt arvutada talje raadius (mäletate ju küll koolist ringi valemeid :D), milleks tuleb lihtsamalt öeldes lihtsalt taljeümbermõõt jagada arvuga 6,28, nüüd pane riie pooleks ja märgi murdejoonele keskpunkt, kust mõõda poolkaares raadiused, raadiustest omakorda mõõda kaugemale uus poolkaar, milleks kasutad seeliku pikkust, lõika seelik välja.




3. Novot, olemegi jõudnud õmblemise juurde, egas siin suurt miskit teha ei olegi tegelikult on tegemist 2-3 õmblusega kleidiga ja see on tõesti superlihtne! Esiteks õmble värvel "ringiks" (lühemad küljed kokku) ning seejärel murra ring ("toru") kahekordseks nii, et üles jääb murdeserv ja alla kaks lahtist kangaserva. Nüüd õmble "ribad" lühemat servapidi seeliku ülaserva külge kinni. Õmble nii, et ribad mingil määral kattuvad, mina panin nad kattuma 10 cm, kuid võib ka veidi rohkem või vähem. Viimaseks õmble seeliku külge värvel (lahtine serv seeliku külge), õmble nii, et värvli õmblus jääks kleidi esikeskjoonele, sinna, kus ribad kattuvad. Nüüd peaks olema valmis seelik, mille kõhu pealt värvli vahelt ripuvad alla kaks riba. Jah, selline see kleit ongi :)



4. Selleks, et kleit kantavaks saaks, tuleb see selga "siduda" selleks võib kasutada täitsa oma fantaasiat, kuid algatuseks võib ka vaadata õppevideosid. Youtubes on neid päris palju, mina leidsin kõige asjalikumad olevat järgmised:




Poseerisin ka natuke ja harjutasin oma sidumisoskust: 







Kui miskit jäi arusaamatuks või ei osanud ma hästi seletada, võib julgesti küsida, sest tean ise ka, et ega ma erialaste terminite tundmisega just ei hiilga :D

Näpud tööle!

Aveli :)

P.S. Kasutasin õmmeldes ja ka seda õpetust välja töötades näpunäiteid siit ja siit :)



07 detsember 2012

Must pliiatsseelik

Olen viimasel ajal väga palju õmmelnud ja valminud on päris palju uusi ja vahvaid esemeid, mida järjepanu teile nüüd näitama plaanin hakata. Algust teen täna lihtsa musta pliiatsseelikuga, mäletate, rääkisin selle õmblemise mõttest ka juba ükskord varem ;) Kasutasin lõiget, mille järgi tegin kevadel tribal-seeliku ja sama lõike järgi olen õmmelnud ka rohelise satsidega seeliku, mida mainisin põgusalt ühes esimestest postitustest (juhul kui keegi veel mäletab). Tegemist on lihtsa suhteliselt kitsa seeliku lõikega, kuid kuna olen võtnud Burdast suuruse 42, sest õmblesin esialgu selle lõike järgi seeliku hoopis emale, kes on heh, minust kergelt suurem, olen iga kord pidanud seelikut seljas sisse võtma ja kohendama, mis on päris tülikas, kuid samas, on see olnud suurepäraseks võimaluseks teha iga kord natuke isemoodi tegumoega rõivaese näiteks seekord ei õmmelnudki seelikut täiesti kitsana, vaid veidi laieneva, nii, et saab mõnuga tantsida, kuid siiski piisavalt ümber, et näha välja viks ja viisakas. Pildistamiseks kombineerisin seeliku valge topiga - klassikaline ja lihtne:






Muuseas, see on minu esimene päris oma overlokiga tehtud õmblustöö!
Ahjaa, üks äpardus juhtus ka - nimelt ma olen totaalselt minetanud oma oskuse õmmelda peitelukke - õmblen küll just nii nagu alati õmmelnud olen ja nagu õpetaja õpetas, kuid ei tea, kas õmblen liiga lähedalt (ei tea küll, kuidas see võimalik on, kuna hammastelt päris ei õmble) või on mõni muu viga, kuid olen korduvalt õmmelnud luku külge nii, et ühest punktist alates kelk enam edasi ega tagasi ei liigu. Üldiselt olen asja lõpuks kuidagi ikka enam-vähem korda saanud, aga seekord lõpetasin täielikult kasutuskõlbmatu ja ribadeks lukuga, seega pidin õmblema peiteluku asemel tavalise luku, kuna rohkem sobivaid peitelukke mul kodus ei olnud, aga üldiselt pole hullu, must kangas, must lukk, who can tell the difference? :)

Vägevat advendiaega,

Aveli :)
01 detsember 2012

Stiliseeritud dressikas

Hei-hei :) Ilmselt mäletate mu T-särgi makeoverit, nüüd otsustasin teha samas tehnikas ka kallimale sünnipäevakingituseks dressika, kuna ta mul suur rullitaja, siis valisin motiiviks rulluisu kujutise ja seljapoolele kirjutasin nime. Pildid pole just kõige õnnestunumad, sest on kiiruga tehtud, aga siin nad on:



Sedapsi siis seekord :)

Aveli
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...